Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά διαβάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του Χ.Α. στη σημερινή Ναυτεμπορική, εντυπωσιάστηκα από την… κενότητά της. Η δημοσιογράφος μάλλον έκανε πολύ καλή δουλειά και φαίνεται να ήταν προετοιμασμένη (να πω και μια καλή κουβέντα για δημοσιογράφους).
Ο πρόεδρος του X.A. ακούγεται ως τυπικό πολιτικό στέλεχος που κατέλαβε ένα ακόμη αξίωμα… τιμής ένεκεν, και στη συνέχεια βολοδέρνει δεξιά κι αριστερά… Ίσως να κάνω λάθος αλλά αυτή η εντύπωση μου έμεινε. Πρώτα-πρώτα καλοπιάνει την κυβέρνηση:
Για την Εμπορική Τράπεζα: «παρατηρώντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κυρίως δε με την αύξηση του τελικού τιμήματος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και η αγορά αντέδρασε θετικά στην εξέλιξη αυτή. Εάν μάλιστα λάβετε υπόψη σας την πτώση που ακολούθησε η μετοχή της μετά τη λήξη της δημόσιας πρότασης, συμφωνείτε φαντάζομαι πως η τιμή πώλησης των τίτλων της τράπεζας ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσα.
Δεν υπήρχε και έντονο ενδιαφέρον δα. Δύο όμιλοι όλοι κι όλοι υπέβαλαν προσφορά και η μία αποσύρθηκε. Ίσως δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτό αλλά οι χειρισμοί του παρελθόντος που είχαν δώσει ήδη προβάδισμα στην C.A. Η δε τιμή πώλησης δεν μπορεί να κρίνεται με βάση τα ημερήσια σκαμπανεβάσματα της μετοχής. Είναι μία ένδειξη αυτό που λέγεται αλλά τίποτα παραπάνω.
Σε πιο ουσιαστικά θέματα, έχουμε μια σειρά από γενικολογίες μηδενικής ουσίας:
_ «…έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επαφές με αρκετά ξένα χρηματιστήρια» (Και λοιπόν; Όλοι μιλάνε με όλους. Από πράξη τίποτα.) Με το Χρηματιστήριο Κύπρου μόνο υπάρχει κάποια απόφαση συνεργασίας και αυτή έχει καθυστερήσει.
Και η δικαιολογία του στυλ («όχι όμως με δική μας υπαιτιότητα») είναι τουλάχιστον άκομψη, από τη στιγμή που δεν δίνονται ακριβείς εξηγήσεις. Άρα είναι με ευθύνη των Κυπρίων; Και μιλάς έτσι για τους νέους σου συνεργάτες δημοσίως…;
_Για την τεχνολογία: «…στις συζητήσεις που έχουμε με προηγμένα ή και τοπικά Χρηματιστήρια, το τεχνολογικό σκέλος είναι αυτό που προτάσσεται συνήθως. Ασφαλώς η τεχνολογία είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, προλαβαίνουμε να επιτύχουμε και να ολοκληρώσουμε αυτά που πρέπει. Χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα αυτό και θα γίνουν.»
Αέρας κοπανιστός δηλαδή. Ούτε δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα / πλάνο ενεργειών ούτε τίποτα άλλο…
_Για τις μετοχές κάποιων εταιρειών: Ερ.: «Πριν από λίγους μήνες, η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε να εισηγείται διαγραφή από το Χ.Α. των εταιρειών που τελούν υπό καθεστώς αναστολής για περισσότερους από 6 μήνες. Αν δεν κάνω λάθος, με πρόσφατη τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α., διαφοροποιήθηκε ελαφρώς η απόφαση αυτή.»
- «Αυτό είναι αλήθεια,…»
Άρα, παραδέχεται ότι οι αποφάσεις της Διοίκησης λαμβάνονται στο πόδι, χωρίς προηγούμενη σοβαρή μελέτη και γι’ αυτό χρειάζεται να αλλάζουν μετά από 6 μήνες! Τυπική ελληνική αρπα-κολλοδουλειά δηλαδή. Κάτι σαν τα Υπουργεία και τη Βουλή που αλλάζουν τους νόμους κάθε τρεις και λίγο…
Για τις εισαγωγές εταιρειών:
«Ναι, στο εξής αν μία μεγάλη και κερδοφόρα εταιρεία επιθυμεί να εισαχθεί στο Χ.Α., θα δύναται, ακόμα και αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό, να εισάγεται στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, κατ' εξαίρεση και με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου».
Σαν θεσμοθέτηση της αυθαιρεσίας μου ακούγεται αυτό. Δεν θα ήταν προτιμότερο να είναι πιο ευέλικτα, αλλά καθορισμένα, τα κριτήρια;
Για τις αποχωρήσεις εταιριών:
«Μάλιστα, αυτός ο νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα. Θεωρώ ότι για τις εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να υπερισχύει ο νόμος της Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Θα έπρεπε άμεσα και ρητά να ψηφιστεί μια νέα διάταξη.»
Έχει γίνει κάποια σχετική εισήγηση από το Χ.Α. στο ΥΠΟΙΟ; Άγνωστο.
Και κάτι άλλο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Προσέξτε τη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Πάνω στο γραφείο δεν φαίνεται να υπάρχει πληκτρολόγιο / υπολογιστής (ίσως δίπλα;) και από πίσω βλέπουμε μια παλαιού τύπου, «βαριά», παλιομοδίτικη ντουλάπα με (τακτοποιημένους) οριζόντιους πάκους από χαρτιά. Κανένα βιβλίο. Τίποτα που να θυμίζει τεχνολογία, 21ο αιώνα. Ίσως είναι απλά κακές δημόσιες σχέσεις αλλά αν συνδυάσουμε την εικόνα αυτή με την απάντηση περί τεχνολογίας η αίσθηση που αποδίδεται είναι ακόμη χειρότερη…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder