31 Temmuz 2010 Cumartesi

ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ

Ο άνθρωπος που εξόργισε τον Τρισέ

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ( από την Ελευθεροτυπία της 31/7/2010)

Ποιος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ελέγχεται δημοκρατικά;

Εξερράγη ο συνήθως ψύχραιμος Ζαν - Κλοντ Τρισέ και αργότερα έλυσε τη συνεδρίαση για ένα καφεδάκι Δύο φορές το χρόνο καλεί στη Φρανκφούρτη τα συνδικάτα όλων των Κεντρικών Τραπεζών της Ε.Ε., υπό την προεδρία του κ. Τρισέ, κι εκεί ο ίδιος και τα κεντρικά στελέχη της ΕΚΤ συζητούν με τους συνδικαλιστές. Στις συνόδους του «κοινωνικού διαλόγου», όπως τις έχουν ονομάσει, η συζήτηση περιστρέφεται σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως οι γενικές προδιαγραφές ασφαλείας των χαρτονομισμάτων ή η πλατφόρμα ενδοευρωπαϊκών συναλλαγών, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσουν το οποιοδήποτε χαρτί, μόνο διαφάνειες στατιστικών στοιχείων.

Τα πολιτικά ζητήματα και την οικονομική στρατηγική τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ομως η οικονομική κρίση ανέτρεψε και τον δημοκρατικό διάλογο που υποτίθεται ότι υπηρετούσε η ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, Μάκης Μπαλαούρας, πήρε το λόγο και έθεσε πολιτικά ζητήματα με επιχειρήματα, ταράζοντας, όπως μας διαβεβαίωσαν, τα νερά. Οτι για την κρίση στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ όχι μόνο γνώριζαν αλλά συγκάλυπταν τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία. Κατηγόρησε την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι έχουν τους Ελληνες σαν πειραματόζωα. Αν περάσουν τα μέτρα στην Ελλάδα, που πέρασε ένα γνωστό Δεκέμβρη, η νεοφιλελεύθερη ελίτ θεωρεί ότι θα περάσουν με άνεση σε όλη την Ευρώπη. Θέσεις που οδηγούν σε βαθιά ύφεση και σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και των μεταπολεμικών κατακτήσεών τους. Και ως εκ τούτου, έφεραν προς ενίσχυση το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα συρρικνώνουν τη δημοκρατία, ευτελίζοντάς τησε δημοκρατία μπούφα. Θέλουν να επιστρέψουν την Ευρώπη και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

Ο κ. Τρισέ τα έχασε. Για πρώτη φορά σε κοινωνικό διάλογο διέκοψε τον ομιλητή 4 φορές, φωνάζοντας ότι ήταν εκτός θέματος και ότι τα στοιχεία που παραθέτει είναι λαθεμένα. Τότε εξερράγη Γάλλος συνδικαλιστής που τον ήξερε πάρα πολύ καλά, αφότου ήταν διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. «Αφήστε τον να μιλήσει. Θέλετε ή δεν θέλετε διάλογο;» του φώναξε, βρίσκοντας συμπαράσταση από άλλους συνδικαλιστές. Τότε ο κ. Τρισέ προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα, φωνάζοντας ότι «οι Ελληνες έπαιρναν για 10 χρόνια μεγάλες αυξήσεις, ενώ για τους Γάλλους και τους Γερμανούς είχαν παγώσει»!

Ο κ. Μπαλαούρας, με τη συμπαράσταση των άλλων συνδικαλιστών, κατάφερε να συνεχίσει κατηγορώντας την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι δεν χρηματοδοτούν τα κράτη-μέλη, οδηγώντας τα στη λεηλασία των αγορών, γιατί το απαγορεύουν οι Συνθήκες, ταυτόχρονα όμως έχουν παραβιάσει δεκάδες άρθρα των Συνθηκών για τις τράπεζες και γενικότερα για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο ομιλητής προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι το πειραματόζωο Ελλάς μπορεί να γίνει εμβρυουλκός ενός εργατικού και κοινωνικού ντόμινο εξέγερσης. Τα τελευταία λόγια του ομιλητή συνάντησαν την εμφανέστατη συναίνεση των υπόλοιπων συνδικαλιστών.

Ο κ. Τρισέ, βλέποντας την έκρυθμη κατάσταση, έλυσε, μας είπαν, αμέσως τη συνεδρίαση γιατί ήταν η ώρα του καφέ...

Την άλλη μέρα στο κλείσιμό του προσπάθησε, μας είπαν, να δημιουργήσει ενδοσυνδικαλιστική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «δεν πρέπει η αλληλεγγύη να εκφράζεται μ' αυτόν τον τρόπο και τα συνδικάτα πρέπει να είναι προσεκτικά γιατί η κρίση μπορεί να μεταφερθεί και σε χώρες που δεν έχουν προβλήματα, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία».

Στο δείπνο, στελέχη της ΕΚΤ πλησίαζαν τον κ. Μπαλαούρα μάλλον χαρούμενα για την εξέλιξη του «διαλόγου» και του έδιναν κρυφίως συγχαρητήρια γιατί, όπως έλεγαν, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εκνεύρισε και τσάντισε τον κ. Τρισέ.



---------------------------------------------------------------------------------

Ποιός είναι ο Μάκης Μπαλαούρας;

Διαβάζουμε στο Βήμα της 15ης Νοεμβρίου του 1973 (ημέρες που ξεκινά η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου).

Νέα δίκη φοιτητών την 7ην Δεκεμβρίου εις το Εφετείον. Κατηγορούμενοι οκτώ φοιτηταί καταδικασθέντες για τα γνωστά αιματηρά γεγονότα του παρελθόντος Φεβρουαρίου. Ως γνωστόν την 16ην Φεβρουαρίου συνελήφθησαν εις τα προπύλαια και εντός, του Πολυτεχνείου ένδεκα φοιτηταί οι οποίοι και παρεπέμθησαν εις το Αυτόφωρον Πλημμελειοδικείον και οι οκτώ κατεδικάσθησαν εις ποινάς φυλακίσεως από 8 έως 11 μηνών.

Συγκεκριμένως κατεδικάσθησαν οι:

Εμμ. Τζανετής ετών 22 σπουδαστής Πολυτεχνείου εις φυλάκισην 11 μηνών δια περιϋβρισην αρχής, θρασύτητα κατά της αρχής και εξύβρισην.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ, ετών 23, σπουδαστής της ΑΣΟΕΕ εις φυλάκισην 10 μηνών δια περιϋβρισην αρχής και θρασύτητα κατά της αρχής.

Θεόδ. Παπαθεοδώρου, ετών 23, σπουδαστής Πολυτεχνείου εις φυλάκισην 10 μηνών δια περιϋβρισην αρχής, θρασύτητα κατά της αρχής και εξύβρισην.

Αλκ. Πρέκης , ετών 20, σπουδαστής Πολυτεχνείου εις φυλάκισην 10 μηνών δια τα αυτά αδικήματα.

Δημ. Αρχοντής, ετών 23, σπουδαστής Πολυτεχνείου εις φυλάκισην 10 μηνών δια τα αυτά αδικήματα.

Σερ. Δημακόπουλος, ετών 21, φοιτητής Νομικής εις φυλάκισην 8 μηνών δια περιϋβρισην αρχής.

Βλ. Λιαροκάπης, ετών 23, σπουδαστής Πολυτεχνείου εις φυλάκισην 8 μηνών δια το αυτό αδίκημα.

Βασ. Χριστόπουλος, ετών 22, σπουδαστής Πολυτεχνείου εις φυλάκισην 8 μηνών δια το αυτό αδίκημα.

Ως γνωστόν η αρχή την οποία περιϋβριζαν, εφέροντο με θρασύτητα και εξύβριζαν ήταν η Χούντα.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder